خیابان شریعتی، بالاتر از مترو صدر، روبه‌روی سفارت واتیکان، پلاک ۱۷۳۰، ساختمان رسا، واحد ۱۷

۲۲۶۰۱۶۲۵ - ۲۶۶۰۴۶۷۳​​​​​

درد و مشکلات زانو

زانو درد شکایتی شایع در میان بزرگسالان است و اغلب با ساییدگی و پارگی ناشی از فعالیتهای روزمره مانند راه رفتن، خم شدن، ایستادن و بلند کردن همراه است. ورزشکارانی که دویدن یا ورزش های حرفه ای انجام میدهند که شامل پریدن یا چرخش سریع است، درد و مشکلات زانو را بیشتر تجربه میکنند.  درد زانوی به دنبال افزایش سن یا آسیب در برخی شرایط می‌تواند آزاردهنده و حتی ناتوان کننده باشد.است.و

ع و شدت بیماری ، هر دو گزینه درمانی غیر جراحی و جراحیدسترس هستند

آناتومی مختصر زانو 

زانو مفصلی آسیب پذیر است که استرس زیادی را در اثر فعالیت‌های روزمره مانند بلند کردن و زانو زدن و فعالیت‌های با تأثیر زیاد مانند دویدن و ورزش‌های هوازی تحمل می کند.

 

زانو از قسمت های زیر تشکیل می شود:

  • تیبیا:  این استخوان بزرگترین استخوان ساق پا است که درشت نی نیز نامیده می‌شود.
  • استخوان ران:  این استخوان در قسمت بالای زانو است.
  • کشکک: یک بخش استخوانی در قسمت قدامی مفصل استخوان ران با تیبیا است.

هر انتهای استخوان با یک لایه غضروف پوشانده شده است که ضربه را جذب و از زانو محافظت می کند. در واقع ، زانومحل اتصال دو استخوان بلند پا است که توسط ماهیچه‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها به هم چسبیده است. عضله چهار سر در قسمت جلوی ران‌ها قرار دارد و عضلات همسترینگ در پشت ران ها می‌باشند.

تاندون‌ها بندهای سختی هستند که عضلات را به استخوان متصل می کنند. رباط ها نوارهایی الاستیک هستند که استخوان را به استخوان متصل می‌کنند. برخی از رباط‌های زانو، ثبات و محافظت از مفاصل را ایجاد می کنند، در حالی که سایر رباط‌ها حرکت جلو و عقب درشت نی (استخوان تیبا) را محدود می‌کنند.

 

برخی از مشکلات شایع زانو

بسیاری از مشکلات زانو نتیجه روند پیری و ساییدگی مداوم و استرس در مفصل زانو است (مانند آرتروز). سایر مشکلات زانو در نتیجه آسیب دیدگی یا حرکتی ناگهانی است که زانو را تحت فشار قرار می‌دهد. مشکلات شایع زانو شامل موارد زیر است:

  • رگ به رگ شدن رباط ها یا عضلات  یا کشیدگی زانو:  پیچ خوردگی یا کشیدگی رباط یا عضله زانو معمولاً در اثر ضربه به زانو یا پیچ خوردگی ناگهانی زانو ایجاد می‌شود. علائم اغلب شامل درد، تورم و مشکل در راه رفتن است.
  • غضروف پاره شده: ضربه به زانو می‌تواند منیسک (پدهای بافت همبند موجود در مفصل زانو که به عنوان کمک فنر عمل می‌کنند) را پاره کند. پارگی غضروف اغلب می تواند همراه با پیچ خوردگی باشد. درمان ممکن است شامل پوشیدن بریس هنگام فعالیت برای محافظت از زانو در برابر آسیب بیشتر باشد. برای ترمیم پارگی ممکن است جراحی لازم باشد.
  • تاندونیت: التهاب تاندون‌ها ممکن است در اثر استفاده بیش از حد از تاندون در طی فعالیت‌های خاص مانند دویدن، پرش یا دوچرخه سواری باشد. به تاندونیت تاندون کشکک، زانوی جهنده‌ای گفته می‌شود که اغلب در ورزش‌هایی مانند بسکتبال رخ می‌دهد، جایی که نیروی برخورد به زمین پس از پرش، تاندون را از بین می‌برد.
  • آرتروز: آرتروز زانو متداول ترین نوع آرتروز است. آرتروز یک فرایند مخرب است که در آن غضروف‌های مفصل به تدریج از بین می‌روند که اغلب افراد میانسال و مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. آرتروز ممکن است به دلیل استرس بیش از حد در مفصل مانند آسیب مکرر یا اضافه وزن باشد. آرتریت روماتوئید همچنین می‌تواند با ایجاد التهاب در مفصل و از بین بردن غضروف‌های زانو، روی زانوها تأثیر بگذارد .آرتریت روماتوئید افراد را در سنین پایین تری نسبت به آرتروز را تحت تأثیر قرار می دهد.

 

چگونه مشکلات زانو تشخیص داده می شود؟

علاوه بر یک سابقه پزشکی کامل و معاینه فیزیکی، آزمایشات دیگر برای تشخیص مشکلات زانو ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اشعه ایکس:  این تصویربرداری با استفاده از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی نامرئی، تصاویری از بافت های داخلی، استخوان‌ها و اندام‌ها را بر روی فیلم ایجاد می کند.
  • تصویربرداری تشدید مغناطیسی(MRI): در این آزمایش از آهن رباهای بزرگ، فرکانس‌های رادیویی و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از اندام‌ها و ساختارهای داخل بدن استفاده می‌شود. اغلب می‌تواند آسیب یا بیماری در رباط یا عضله اطراف را تعیین کند.
  • اسکن توموگرافی رایانهای (CT اسکن): در این آزمایش از اشعه ایکس و فناوری رایانه برای ایجاد تصاویر افقی یا محوری (که اغلب کات نامیده می‌شوند) از بدن استفاده می‌شود. سی تی اسکن تصاویر جزئی از هر قسمت از بدن، از جمله استخوان‌ها، عضلات، چربی و اندام‌ها را نشان می‌دهد. سی تی اسکن جزئیات بیشتری نسبت به اشعه ایکس عمومی دارد.
  • آرتروسکوپی: یک روش تشخیصی و درمانی با حداقل تهاجم که برای مشاهده داخل مفصل استفاده می‌شود. در این روش از یک لوله نوری کوچک و روشن (آرتروسکوپ) استفاده می‌شود که از طریق یک برش کوچک در مفصل به مفصل وارد می‌شود. تصاویر داخل مفصل بر روی یک صفحه نمایش داده می‌شود. آرتروسکوپی برای ارزیابی هرگونه تغییر تخریبی یا آرتروز در مفصل زانو جهت تشخیص بیماری‌های استخوان و تومورها و تعیین علت درد و التهاب استخوان استفاده می‌شود.
  • اسکن رادیونوکلاید: یک روش تصویربرداری هسته‌ای است که از مقدار بسیار کمی ماده رادیواکتیو استفاده می‌ند و این ماده به جریان خون بیمار تزریق می‌شود تا توسط دستگاه اسکنر شناسایی شود. این آزمایش جریان خون در استخوان و فعالیت سلول درون استخوان را نشان می‌دهد.

 

درمان مشکلات زانو

اگر روش های درمانی اولیه موجب تسکین نشوند و اشعه ایکس تخریب مفصل را نشان دهد، متخصص ارتوپد ممکن است جایگزینی مفصل کامل برای زانو را که به عنوان تعویض زانو نیز نامیده میشود، توصیه کند.