خیابان شریعتی، بالاتر از مترو صدر، روبه‌روی سفارت واتیکان، پلاک ۱۷۳۰، ساختمان رسا، واحد ۱۷

۲۲۶۰۱۶۲۵ - ۲۶۶۰۴۶۷۳​​​​​

کمردرد مزمن

 

آیا کمردرد دارید؟ شما تنها کس نیستید که دچار کمر درد می شوید. هر کسی در هر زمان می تواند کمردرد را تجربه کند، حتی اگر آسیب قبلی نداشته باشد یا عوامل خطرزا را نداشته باشد. همیشه این خود کمردرد نیست که مهم است چراکه اغلب می‌تواند به تنهایی بهتر شود. اما در بعضی موارد درد در بدن راهی است که به شما می‌گوید چیزی در بدن درست کار نمی‌کند. در مورد کمردرد و علت ایجاد آن از متخصص ارتوپدی در کمردرد کمک بگیرید. ما در این‌جا به ذکر مهم‌ترین نکات بسنده می‌کنیم.

 

چرا کمردرد شایع است؟

قسمت پایینی کمر شما معمولاً فقط پنج مهره دارد و این مهره ها سنگینی وزن بدن را تحمل می کنند. این ناحیه حرکت و استرس زیادی را تجربه می‌کند که ممکن است منجر به سایش، پارگی و آسیب‌دیدگی شود.

 

برخی از دلایل عمده کمردرد چیست؟

آرتروز ستون فقرات

آرتروز ستون فقرات (تخریب آهسته مفاصل ستون فقرات ) شایعترین علت کمردرد است. همه ما با افزایش سن دچار آرتروز در مفاصل ستون فقرات می‌شویم و طبیعی است که کمر شما با افزایش سن شروع به درد گرفتن کند. با تجزیه غضروف بین مفاصل، نخاع و بافت های اطراف ممکن است ملتهب شوند. التهاب و نازک شدن غضروف، اصطحکاک مفاصل را افزایش می‌دهد که ممکن است باعث درد در کمر شود.

ضربه به پشت

سقوط از ارتفاع یا تصادف رانندگی می‌تواند باعث آسیب‌دیدگی کمر شود. اما حمل یک سبد لباسشویی از پله‌ها نیز می‌تواند باعث آسیب شود. برخی از آسیب‌های کمر می‌توانند ناگهانی و شدید باشند و برخی با گذشت زمان به آرامی اتفاق می‌افتند. ممکن است فکر کنید که ورزشکاران و افراد فعال به دلیل سبک زندگی فعال خود بیشترین آسیب را می بینند. "اما همیشه اینطور نیست." به عنوان مثال شما به اندازه حرکت یک ورزشکار پرش از مانع ۱۰ متری احتمال خم شدن و آسیب به پشت خود را برای گرفتن جوراب از زیر تخت افزایش می‌دهید. درواقع این کارهای روزمره مانند نگه داشتن کودک است که ممکن است در صورت عدم انجام صحیح منجر به آسیب دیدگی در ناحیه کمر شود.

فتق دیسک

فتق دیسک حالتی است که دیسک از پوشش خود "بیرون ریخته" است. این اتفاق بیشتر در قسمت کمر رخ می دهد. دیسک آسیب دیده ممکن است همیشه منشآ درد نباشد. اما حتی اگر بدون درد باشد، محتویات آن می‌تواند اعصاب اطراف را تحت فشار قرار داده یا تحریک کند و باعث درد در ناحیه کمر و مناطق دیگر شود.

 

کدامیک از عوامل زندگی در بروز کمردرد نقش دارند؟

 

 

سه عامل عمده سبک زندگی وجود دارد که ممکن است بر احتمال ابتلا به کمردرد شما تأثیر بگذارد:

  • مطالعات متعدد ارتباطی را بین سیگار کشیدن و کمردرد ایجاد کرده است. سیگار کشیدن باعث افزایش التهاب در داخل بدن می‌شود و مانع بهبودی بدن می‌شود.
  • چاقی همچنین با انواع مختلفی از درد مزمن از جمله کمردرد همراه است. در افرادی که شاخص توده بدنی (BMI)  بالایی دارند، استرس در ستون فقرات افزایش می‌یابد و باعث ساییدگی و پارگی بیشتر می‌شود.
  • سطح فعالیت بدنی شما همچنین می‌تواند در سلامت کمر شما نقش داشته باشد. در حالی که یک زندگی کم تحرک می‌تواند خطر ابتلا به کمردرد را افزایش دهد، اما فعالیت بدنی بیش از حد یا شدید نیز آسیب‌زا است. اگر در مورد سطح ایده آل فعالیت بدنی خود مطمئن نیستید، با پزشک خود مشورت کنید.

 

آیا کمردرد می تواند به آب و هوا مرتبط باشد؟

اگر احساس می‌کنید کمر درد شما در روزهایی که سرد است یا هوا تغییر می‌کند، بدتر می‌شود د رواقع یک‌سری عوامل در مهره‌ها ایجاد می‌شود که احساس درد کنید. کمر درد در واقع می‌تواند به فشار و دمای فضای خارج مربوط باشد. تغییر فشار ممکن است گاهی باعث درد در مفاصل از جمله ستون فقرات شود. عضلات و مفاصل به طور کلی به محیط واکنش نشان می‌دهند که باعث سفتی و احتمال آسیب دیدگی می‌شود.

 

آیا کمردرد می تواند نشانه‌ای از درد کلیه باشد؟

کاملاً می‌تواند. کلیه‌ها در قسمت پشت بدن شما قرار دارند و درد کلیه گاهی می‌تواند احساس کمردرد را القا کند. تنها راه واقعی برای تشخیص تفاوت مراجعه به پزشکی است که می تواند یک معاینه دقیق را انجام دهد.

 

اگر درد کمر به سمت پا تیر می کشد یعنی چه؟

کمردرد می تواند به سایر قسمت‌های بدن نیز تیر بکشد: از محل ایجاد خود به بالا یا پایین. گاهی اوقات کمردرد می‌تواند در یک طرف کمر باشد که این نیز طبیعی است. اگر درد از پایین کمر به یک یا هر دو پا تیر بکشد، ممکن است درد سیاتیک (درد عصبی) باشد، اما همیشه اینطور نیست. قسمت‌های زیادی در کمر وجود دارد که ممکن است باعث تیرکشیدن درد به پاها شود مانند سطح مفاصل، مفاصل ساکروایلیاک، عضلات یا التهاب بورس.

 

آیا کمردرد می‌تواند نشانه موارد جدی مانند سرطان باشد؟

کمردرد می‌تواند مربوط به سرطان باشد. به ویژه یکی از اولین علائم سرطان پروستات است که متاستاز کرده است و ضایعات کمری را ایجاد نموده است. تقریباً هر سرطانی می‌تواند به پشت گسترش یابد و برخی دیگر مانند سارکوم از پشت سر منشأ می‌گیرند. محتاط باشید! به خصوص اگر علائم دیگری غیر از کمر درد را تجربه می‌کنید با پزشک خود صحبت کنید.

 

برای کمردرد در خانه چه کاری‌هایی می‌توانیم انجام دهیم؟

اگر کمردرد شما تازه شروع شده است بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که یک لیست ثبت کنید. علائم، زمان‌ها، تاریخ‌ها و فعالیت‌هایی را که باعث تحریک درد یا بدتر یا بهتر شدن آن می‌شوند، همه را ثبت کنید. اگر درد به خودی خود برطرف نشد، این اطلاعات را به پزشک خود برسانید. این کار تشخیص علت را بسیار آسان‌تر می‌کند. هنگامی که دانستید کدام حرکت یا موقعیت باعث کمردرد می‌شود سعی کنید از آن دوری کنید و ببینید آیا بهتر می‌شوید. سرد شدن محل درد نیز می‌تواند کمک کند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در بسیاری از موارد کمردرد به خودی خود متوقف می‌شود. اما اگر اینگونه نباشد در اینجا برخی شرایط را ذکر می‌کنیم که در صورت رخداد باید به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر درد چهار هفته یا بیشتر طول بکشد.
  • اگر با گذشت زمان درد بیشتر می‌شود.
  • اگر علائم دیگری مانند تب، کاهش عمده وزن یا افزایش وزن، از دست دادن عملکرد یا ضعف اندام‌ها، مشکلات ادراری و مثانه و ... را تجربه می‌کنید.

 

برای کمردرد چه کسی را باید ببینم؟

معمولاً عموم مردم فکر می‌کنند که در صورت بروز کمردرد باید در قدم اول به متخصص ستون فقرات مراجعه کنند. این یک تصمیم اشتباه است. بسیاری از دردهای کمر باید به صورت جامع بررسی شوند و برای انجام این موراد شما باید به متخصص استخوان و مفاصل (ارتوپدی) مراجعه کنید. این متخصصان یک رویکرد جامع برای کمردرد را انجام می دهند و می توانند انواع مختلفی را که درد کمر به عنوان یک علامت است تشخیص و درمان کنند. بعداً بسته به ماهیت کمردرد، ممکن است به یک متخصص فیزیوتراپی، متخصص طب فیزیکی یا متخصص ستون فقرات مراجعه کنید. خبر خوب این است که به ندرت برای کمردرد نیاز به جراحی است. "از هر ده بیمار فقط یک نفر به جراحی کمر نیاز دارد."